2014. május 7., szerda

Minitippek szárba szökkent írópalántáknak #1

A Twitteren elkezdtem egy rovatot, amit #minitipp névre kereszteltem, és amit azoknak a lelkes, kezdő íróknak ajánlok, akik blogot vezetnek, fanfictionöket írogatnak, regényen dolgoznak, vagy csak úgy általában szeretnek írni. Nem vagyok profi az írás terén, én is voltam kezdő, sőt, még annak is tartom magam, de írtam és olvastam már annyit, hogy tudjak mit átadni az írópalántáknak.
Meggyőződésem, hogy a jövő nagy írói ott bujkálnak a hangzatos álnéven működő bloggerek között, és hogy nem idősebbek tizennégy, tizenöt éveseknél. Elsősorban nekik írogatom ezeket a minitippeket: a Twitteres 140 karaktert betartva ezek rövidke, apró tanácsok, meglátások, írástechnikai tippek. Itt is elindítom a rovatot, ám itt 5 minitippet írok egy bejegyzésbe, de egyenként kibontom őket, hogy érthetőbbek legyenek. Remélem, ha csak egy hangyányit is, de segítek a fiatal tollforgatóknak. :)


1. Figyelj oda a helyesírásodra! Irtó zavaró, ha olvasáskor belefutunk egy szarvashibába. Használd a Word helyesírás-ellenőrzőjét!
Ez a dolog az elgépelésekre, betűkihagyásokra is vonatkozik. A Word helyesírás-ellenőrzője tud brutális baromságokat javasolni, helyes szavakat, kifejezéseket is aláhúzni, de 80-85%-ban igaza van. Hallgass rá. Gyorsbillentyűvel is eléred ezt a funkciót, csak nyomd meg az F7-et. Lehet iszonyat jó a sztorid, gördülékeny a párbeszéded, szép a leírásod, de megrontja az egészet, ha tele van zavaró hibákkal. Mielőtt felteszed a blogra az új részt, vagy elküldöd az írásodat valakinek, akitől kritikát vársz, alaposan nézd át a szöveget!

2. Párbeszédeknél idézőjel helyett mindenképpen gondolatjelet használj! Ez a magyar módi, ne angolosodj!
Tudom, ez furcsa, mert az idézőjeles párbeszéd olyan jól néz ki. De te magyar nyelven írsz, így igazodj a magyar szerkesztési elvekhez, annak pedig az egyik alapvető része, hogy gondolatjelekkel jelezzük a párbeszédet. Nincs kifogás, vannak szabályok, amelyek megmásíthatatlanok.

3. A három pont jó eszköz arra, hogy elgondolkodtató mondatbefejezésed legyen. De három pont legyen, se több, se kevesebb!
Tipikus hiba, hogy minél elgondolkodtatóbb egy mondat, annál több pontot teszünk utána. Ilyen nem létezik. :) A központozás szabályai egyértelműen kimondják, hogy vagy egy pontot teszel a mondat végére, vagy hármat. Nincs kettő, nincs négy, nincs tíz pont. Egész egyszerűen helytelen.


4. Kevesen olvassák a sztoridat? Több figyelemre vágysz? Miért nem csináltál még Facebook oldalt a történetednek? :)
Sokan úgy tartják, hogy felvágásnak, nagyképűségnek számít, ha reklámozod a saját sztoridat. Az irigyek, a kicsiben gondolkodók, az egy helyben toporgók nyugodtan gondolják csak így! Te közben szerzed magadnak az olvasókat. Túl nagy lépésnek tűnik? De hisz azért írsz, hogy olvassanak, nem? Ha nem, akkor elég egy naplót vezetned. A könyvkiadásról álmodozóknak, belevaló írópalántáknak, akik fejlődni akarnak, meg kell tanulniuk felvállalni az írásaikat, és megmutatni másoknak!

5. Törekedj az egyszerűségre! A 12-es Times New Roman betűtípus a legolvashatóbb, főleg ha kiadóhoz küldesz egy kéziratot!
Az egyik leggyakoribb hiba, amivel találkozom. Nem kell rögtön könyvkiadásban gondolkodni, elég annyi, hogy a blogodra tévedt kíváncsi olvasó egész egyszerűen elmegy az oldaladról, ha nem áttekinthető, könnyen olvasható az írásod. Nem kellenek a szmájlik. Nem kellenek a felesleges formázások, se a színes betűk, a kacifántos, magyar magánhangzókra nem megtervezett betűtípusok pedig egyenesen az ellenségednek számítanak. Ha pedig már kész kéziratot küldesz a kiadóhoz, csakis előnyödre válhat, ha szép az írásod külleme. Így komolyan vesznek!

Itt a következő 5 tipp!

DC xx

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése