2014. május 14., szerda

Minitippek szárba szökkent írópalántáknak #2

A Twitteren elkezdtem egy rovatot, amit #minitipp névre kereszteltem, és amit azoknak a lelkes, kezdő íróknak ajánlok, akik blogot vezetnek, fanfictionöket írogatnak, regényen dolgoznak, vagy csak úgy általában szeretnek írni. Nem vagyok profi az írás terén, én is voltam kezdő, sőt, még annak is tartom magam, de írtam és olvastam már annyit, hogy tudjak mit átadni az írópalántáknak.
Meggyőződésem, hogy a jövő nagy írói ott bujkálnak a hangzatos álnéven működő bloggerek között, és hogy nem idősebbek tizennégy, tizenöt éveseknél. Elsősorban nekik írogatom ezeket a minitippeket: a Twitteres 140 karaktert betartva ezek rövidke, apró tanácsok, meglátások, írástechnikai tippek. Itt is elindítom a rovatot, ám itt 5 minitippet írok egy bejegyzésbe, de egyenként kibontom őket, hogy érthetőbbek legyenek. Remélem, ha csak egy hangyányit is, de segítek a fiatal tollforgatóknak. :)6. Tudom, hogy érzelemfokozás, de ne használj egynél több felkiáltójelet vagy kérdőjelet. Nem esztétikus, sőt, zavaró tud lenni.
Ezen nem kell túl sokat magyarázni. A túl sok kérdőjel vagy felkiáltójel használata szúrja a szemet, és felesleges helypazarlás a szövegedben. Nem akkor ordít valaki párbeszéd közben nagyon hangosan, ha tíz felkiáltójelet teszel a mondandója mellé. Ezt írói utasítással nyomatékosítsd, pl: – Nem érdekelnek a kifogásaid! – kiáltott rá teljesen kikelve magából.

7. A jó mellékszereplő ismérve, hogy nem csupán egyetlen, kiemelt tulajdonsága van. Tedd sokoldalúvá, árnyalttá a karaktert!
A mellékszereplők teszik csak igazán színessé a történetedet. A főszereplők sehol sem lennének nélkülük, nem beszélve arról, hogy ami velük történik egy mellékszálban, annak mindig a főszálat kell alátámasztania, kiegészítenie, előrébb mozdítania. Dolgozz sokat a mellékszereplőkön, hogy hihetőek legyenek.

8. Nem kőbe vésett szentírás az, amit legelsőre leírsz. Merj hozzányúlni, átírni, esetleg újraírni egy-egy jelenetet!
Miközben írsz, nem árt, ha megtanulod, hogyan lehetsz saját magad bírája. A kedvenc alkotóm, Gee Way mondta egyszer, hogyha nem vagy 100%-osan elégedett az alkotásoddal, ha úgy érzed, tudsz ennél jobbat is, akkor ne kíméld magad: addig dolgozz rajta, amíg teljesen elégedett nem leszel vele. Ha pedig nem megy egyedül, kérj meg valakit, hogy mondjon objektív véleményt a munkádról, és aztán indulj el újra a javaslatok alapján. Próbáld kihozni a legtöbbet az írásodból!


9. Külföldi vezetéknévre van szükséged a szereplőidhez? Az adott nyelven írd be a Google-ba, pl: english surnames. Voilá, válogass!
Persze ez németül, franciául, és minden nyelven megtehető. Hihetetlen nagyságú, informatív adatbázist találsz a neten a családnevekkel és a keresztnevekkel kapcsolatban. Válassz nevet véletlenszerűen, vagy tudatosan; rajtad áll, hogy csinálod. Ha tudatos vagy, figyelhetsz olyan apróságokra, hogy milyen mássalhangzók vagy magánhangzók vannak a névben; ez is jellemezhet egy karaktert. Például: Lily, és Moira. Na, melyik a jó, és melyik a gonosz szereplő? Ezzel is lehet játszani, színesíteni!

10. Nem jön az ihlet? Hagyj ott csapot-papot, és kifelé a természetbe! Még zenét se vigyél magaddal. Meglátod, megéri.
Én alapvetően természet mániás vagyok, de attól, hogy te nem vagy feltétlenül az, még hallgathatsz a hívó szavára! A természet ősi, elemi ereje szoros összefüggésben áll az ihlettel, az ötletekkel, azzal, hogy megtaláljuk, mit is szeretnénk alkotni, üzenni, mivel szeretnénk nyomot hagyni a világban. Egy csendes park, egy zöld tisztás, egy csobogó patak hangja kiűzi a fejedből a felgyorsult, globalizálódó világ gondjait, és könnyebben találsz rá a témádra, hangnemedre, akármire, amire szükséged van.

Itt a következő 5 tipp!

DC xx

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése