2014. május 21., szerda

Minitippek szárba szökkent írópalántáknak #3

A Twitteren elkezdtem egy rovatot, amit #minitipp névre kereszteltem, és amit azoknak a lelkes, kezdő íróknak ajánlok, akik blogot vezetnek, fanfictionöket írogatnak, regényen dolgoznak, vagy csak úgy általában szeretnek írni. Nem vagyok profi az írás terén, én is voltam kezdő, sőt, még annak is tartom magam, de írtam és olvastam már annyit, hogy tudjak mit átadni az írópalántáknak.
Meggyőződésem, hogy a jövő nagy írói ott bujkálnak a hangzatos álnéven működő bloggerek között, és hogy nem idősebbek tizennégy, tizenöt éveseknél. Elsősorban nekik írogatom ezeket a minitippeket: a Twitteres 140 karaktert betartva ezek rövidke, apró tanácsok, meglátások, írástechnikai tippek. Itt is elindítom a rovatot, ám itt 5 minitippet írok egy bejegyzésbe, de egyenként kibontom őket, hogy érthetőbbek legyenek. Remélem, ha csak egy hangyányit is, de segítek a fiatal tollforgatóknak. :)

11. Jelentéssel bíró nevekre van szükséged? Színesítsd a sztoridat beszélő nevekkel! A thinkbabynames.com mindent elárul neked!
Én ezt használom, mert sok infót tud adni a nevekről. Leírja, hogyan ejtsd ki a nevet, honnan származik a név, mik a változatai. A jelentését is megtalálod, ahogy azt is, mennyire népszerű, és még egy-két hírességet is felsorol neked ezzel a névvel. Biztos van más, ehhez hasonló oldal, de annyi tuti, hogy ezt melegen ajánlom az íráshoz.

12. Kiadásban gondolkodsz? Szép, rendezett, áttekinthető kéziratod legyen – csak hogy ne ijedjen meg a szöveged kinézetétől senki.
Erről már írtam a megfelelő betűtípus kiválasztásánál, de egy kéziratnál nem csak erről van szó. Gondolj bele, egy kiadóhoz havonta (de évente biztosan) több száz kézirat érkezik be. Egy jó szerkesztő már az elején, első pillantásra meg tudja állapítani, melyik szöveggel érdemes foglalkozni. Könnyítsd meg a dolgát abban, hogy rád találjon, és meglássa benned a lehetőséget, méghozzá azzal, hogy könnyen olvasható, áttekinthető kéziratot mutatsz neki. Szépen tördeld, ne használj színeket, tudd a különbséget a kötőjel és a gondolatjel között, nézd át a helyesírásodat!

13. Apró, de hatásos eszköz! Az értelmezésre pontosvesszőt is használhatsz; így megspórolod a gondolatjelek helyét.
Csak bánj vele csínján, mert az meg zavaró, ha az írásod tele van pontosvesszővel. A két tagmondatból akár két különböző mondatot is csinálhatsz, és így már rögtön nyomatékosítasz is.


14. Ne írj minden nap! Ne akarj robot lenni, ne kényszerítsd magad! A kreativitás és az ihlet koránt sem időzíthető.
Van, aki képes arra, hogy minden nap írjon. Megszab magának egy napi penzumot, mondjuk 2000 szót. Ez nagyon is dicsérendő, én csodálom azokat az írókat, akiknek erre van ideje, energiája, és kreativitása. :) De mivel te nem vagy főállású író, nem biztos, hogy erre lesz időd. Arról nem is beszélve, hogy a legjobb ötletek akkor jönnek, ha hagyod, hogy történjen körülötted az élet pár napig, és aztán a mindennapok gördülékenysége meghozza gyümölcsét: kicsit kikapcsolsz az írással. Szóval senki sem várja el tőled, hogy minden nap írj. Az ütemet saját magad határozod meg, ahogy jó neked.

15. Negatív kommentet/kritikát kaptál? Ha építő jellegű, és tanulhatsz belőle, fontold meg! Ha bántó és áskálódó a megjegyzés, ne foglalkozz vele.
Ez az örök probléma, amivel minden író vagy írópalánta előbb-utóbb találkozik. Megjön az első durva, lehúzó vélemény, és neked az élettől is elmegy a kedved, az írástól meg aztán végképp. Nem, nem, nem! Mert bizony fog jönni olyan vélemény, ami szintén negatív, de udvarias stílusban írták meg, és segíteni akar neked egy-két tippel, hogy fejlődhess az írásban. Később ezeknek az embereknek nagyon sokat köszönhetsz majd. Fogadd meg a tanácsokat, játssz el a gondolattal, mi lenne, ha átírnál egy-két részt a javaslatok alapján, aztán mutasd meg az olvasóidnak. A sértő, bántó, áskálódó megjegyzésekből semmit sem fogsz tanulni, nem ad hozzá a fejlődésedhez. Ergo, ne foglalkozz velük. Tudd, hogy melyik tanácsot kell megfogadni! Ez az ösztönöd hosszú évek során fog kialakulni, kezdd el ma!

Itt a következő 5 tipp!

DC xx

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése