2014. május 28., szerda

Minitippek szárba szökkent írópalántáknak #4

A Twitteren elkezdtem egy rovatot, amit #minitipp névre kereszteltem, és amit azoknak a lelkes, kezdő íróknak ajánlok, akik blogot vezetnek, fanfictionöket írogatnak, regényen dolgoznak, vagy csak úgy általában szeretnek írni. Nem vagyok profi az írás terén, én is voltam kezdő, sőt, még annak is tartom magam, de írtam és olvastam már annyit, hogy tudjak mit átadni az írópalántáknak.
Meggyőződésem, hogy a jövő nagy írói ott bujkálnak a hangzatos álnéven működő bloggerek között, és hogy nem idősebbek tizennégy, tizenöt éveseknél. Elsősorban nekik írogatom ezeket a minitippeket: a Twitteres 140 karaktert betartva ezek rövidke, apró tanácsok, meglátások, írástechnikai tippek. Itt is elindítom a rovatot, ám itt 5 minitippet írok egy bejegyzésbe, de egyenként kibontom őket, hogy érthetőbbek legyenek. Remélem, ha csak egy hangyányit is, de segítek a fiatal tollforgatóknak. :)

16. Ha meg tudsz írni egy fanfictiont, a következő lépés az, hogy saját szereplőket találj ki, és kelts életre egy új, egyedi világot!
Semmi gond a fanfictionökkel, de ha eleget írsz belőlük, lassan te is érezni fogod, hogy neked ennél több kell. Hogy mit értünk a több alatt? Azt, hogy te magad álmodod meg a karakterek stílusát, külső és belső jegyeit, múltját, jelenét, és jövőjét. Egy fanfictionnél csak a sztori alakításával kell foglalkoznod, mert van legalább egy, kész karaktered. (Lehet, hogy újragondolod a személy stílusát, egész lényét, de akkor, mondjuk, még mindig maradsz az ismert külsőnél, stb.) A lényeg, hogy merj elrugaszkodni a kész, bevált formáktól, szereplőktől. Rengeteg időt kell arra fordítanod, hogy kidolgozz egy teljesen új alakot a semmiből, de hidd el, nagyon büszke leszel magadra, ha megteszed! :)  

17. Keress képeket a szereplőidre hasonlító emberekről! Sokan vizuális alkatok vagyunk, így még élőbbé teszed a karaktert számunkra.
Erre csak az igazán kezdő bloggerek figyelmét kell felhívni, hiszen a legtöbben „illusztráljátok” a sztoritokat, ami jó ötlet! Nem kell pontosan olyan képet keresni, amilyen a fejedben van egy szereplőről; csak az irányt add meg!


18. Ne félj megmutatni a sztoridat! Valahol el kell kezdeni, és ha úgy érzed, ki kell próbálnod magad az írás terén, egy percig se habozz!
Nagyon sokszor olvasok olyat, hogy egy fiatal valamilyen netes fórumon, online felületen kérdez utána, hogy érdemes-e elkezdenie írni. Nem igazán értem, miért kérdezi ezt meg másoktól. Nem egy vadidegen fogja helyette eldönteni, fogjon-e bele az írásba. Szóval, ha te is ilyen dilemmában vagy, egy percig se habozz! Nem fogsz elsőre mesterművet írni. Tele lesz hibával, olyanokkal, amiket az elején fel sem fogsz ismerni, de valahol el kell kezdened. Minden nagy író volt kezdő egyszer. Mutasd meg másoknak, figyelj oda az építő kritikára, és ne add fel!

19. Ne nézd le a korábbi, évekkel ezelőtti írásaidat! Légy büszke rájuk. Onnan indultál, és egy csomót fejlődtél azóta!
„Jesszus, most találtam rá egy 13 éves koromban írt szösszenetre, hát mindjárt elásom magam, hogy tudtam én így írni?” Ismerős? :) Nagyon helyes, legyen is ismerős, csak éppen változtassunk rajta egy kicsit: „Jesszus, most találtam rá egy 13 éves koromban írt szösszenetre, és nagyon durva, mennyire máshogy írtam akkor! Tényleg ennyit fejlődtem azóta? Ez tök jó…”

20. Apró dolog, de irtó fontos: a mondatvégi írásjel után, vesszők után, és a párbeszéd gondolatjelei után is jár egy kötelező szóköz.
Nagyon nehezen tudom lenyelni,amikor ilyen alaphibákkal találkozom.Megtöri a szöveg szép küllemét,ráadásul nem értem,hogyha a sztorit eleve a Wordben írták meg,hogyhogy nem vették észre,hogy a helyesírás-ellenőrző pirossal húzza alá a szóköz hiányát. :)
DC xx

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése