2014. június 13., péntek

Minitippek szárba szökkent írópalántáknak #5

A Twitteren elkezdtem egy rovatot, amit #minitipp névre kereszteltem, és amit azoknak a lelkes, kezdő íróknak ajánlok, akik blogot vezetnek, fanfictionöket írogatnak, regényen dolgoznak, vagy csak úgy általában szeretnek írni. Nem vagyok profi az írás terén, én is voltam kezdő, sőt, még annak is tartom magam, de írtam és olvastam már annyit, hogy tudjak mit átadni az írópalántáknak.
Meggyőződésem, hogy a jövő nagy írói ott bujkálnak a hangzatos álnéven működő bloggerek között, és hogy nem idősebbek tizennégy, tizenöt éveseknél. Elsősorban nekik írogatom ezeket a minitippeket: a Twitteres 140 karaktert betartva ezek rövidke, apró tanácsok, meglátások, írástechnikai tippek. Itt is elindítom a rovatot, ám itt 5 minitippet írok egy bejegyzésbe, de egyenként kibontom őket, hogy érthetőbbek legyenek. Remélem, ha csak egy hangyányit is, de segítek a fiatal tollforgatóknak. :)


21. Váltogasd a rövid, és hosszú mondatokat! Nem. Kell. Mindig. Tőmondatokban. Írni. De a nyomatékosításra ez jó eszköz! :)
Zavaró, ha egy bekezdésben csak rövid mondatokkal fejezed ki magad. A túl hosszú, kacifántosabb mondatokra ugyanez vonatkozik. Olvasás közben, magyarán egyfajta magunkban felolvasás közben feltűnik, ha minden mondat ugyanolyan szerkezetű. A változatosság gyönyörködtet! Az egymás utáni, csupán egy-két szavas tőmondatok nyomatékosítanak, kiemelnek, de ezekkel is bánj csínján! Próbáld megtalálni az egyensúlyt a mondataid hosszánál.

22. Csak bámulsz az üres „új fájlra?” Felejtsd el, vegyél a kezedbe egy füzetet meg egy tollat! Más környezet, újult erő.
Ez visszafelé is igaz: lehet, hogy te mindig jegyzetfüzetbe írsz, de ha váltanod kell, ott van a billentyűzet. Nem beszélve arról, hogy egy idő után a csuklód elfárad, bármelyik módszert is választod, így a kezednek is jót teszel a változtatással. Hidd el, ez az írókádnak is jól jön, valahogy másképpen látod majd az írásodat, a bekezdéseket, a fejezetek hosszát, stb.

23. Ismerjünk meg egy karaktert a tettei által, így rögtön kialakul róla egy képünk. Ez izgibb, mintha egy mondatban jellemeznéd őt.
Oké, ez magyarázatra szorul. Arra gondolok, hogy nem kell feltétlenül egy teljes bemutatásra, egyértelműsítő leírásra alapoznod a történetedet. Nem kell mindig egy olyan prológus vagy első fejezet, ahol közlöd az olvasóval, hogy igen, itt játszódik, ez egyébként így néz ki, a főszereplőnk ilyen, és nem szokott ilyet meg olyat csinálni, de van ilyen meg olyan titka, ennyi barátja, őket így hívják, stb. Felesleges! Vágj bele rögtön az elején egy jó párbeszéddel, egy izgalmas jelenettel, ahol adódik egy szituáció, és a szereplőidet a szituációra való reakciójuk láttán ismerjük meg! Leírhatod egy srácról, hogy ő a suli bolondja, és kész, pont. De ez így unalmas. Inkább mutass meg egy jelenetet, ahol hülyét csinál egy tanárból, és mindenki nevet a helyzeten, amit teremtett! Így fogja az olvasó igazán a szívébe zárni a karaktert.


24. Mesélj színekkel! Milyen felsőt visel a szereplőd? Milyen a szeme, és a haja színe? Festi a körmét? Na, és a szobája fala? :)
Szimbolika, szimbolika mindenhol! Persze nem kell ezt túl komolyan venni, meg túlzásba vinni. Attól, hogy egy író kék függönyöket aggat egy szobába, a kék szín nem biztos, hogy éppen jelenteni akar valamit. :) De ha úgy gondolod, kell a rikító rózsaszín rúzs egy lány ajkára, vagy a feltűnő, citromsárga koktélruha, esetleg egy fekete, füstös smink, hát hajrá! Sok mindent tudsz ezzel üzenni.

25. A szóismétlés mindannyiunk főellensége. Ha nagyon gondban vagy, ne szégyelld felütni a szinonima szótárat!
Sokat kell írni ahhoz, hogy megtanuljuk változatosan kifejezni magunkat. Itt már nem is a mondatok hosszáról van szó, hanem a szókincsről. Folyamatosan olvass, írj, olvass, és írj, hogy ebben fejlődni tudj! Ne használj szóismétlést, csak ha a helyzet megköveteli, vagy nyomatékosítani akarsz. Olvasd fel hangosan a bekezdést, amit írtál, így mindjárt fel fog tűnni, ha egy-két mondaton belül ugyanazt a szót vagy kifejezést többször használtad a kelleténél. Ügyelj erre is!

Itt a következő 5 tipp!

DC xx

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése