2014. július 26., szombat

Kérdések a könyvmolynak

Az Unscripted könyves blogon találtam ezt a kérdőívet, szóval gondoltam, lefordítom a kérdéseket, és megcsinálom. :)
Töltsétek ki ti is ezt a kérdőívet, és ha van rá lehetőségetek, kérlek hivatkozzatok az eredeti bejegyzésre, ahol a lefordított kérdések megtalálhatóak, azaz erre a bejegyzésre! ;)

Szoktál nassolni olvasás közben?
Neeem, mert félek, hogy összepacsmagolom a lapokat, azt pedig nem tudnám megbocsájtani magamnak! Különben is, egy jó könyv nagyon leköti a figyelmemet, nem akarok semmiféle finom gyümire vagy csokira koncentrálni ilyenkor, mert ezeknek is külön figyelem jár! :)

Mit szeretsz iszogatni olvasás közben?
Írás közben és olvasás közben is víz, víz, víz! Abból sosem elég. Ha már nem nassolok, akkor a hidratálásról igyekszem nem megfeledkezni. :D

Szoktál beleírni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?
A tankönyveimbe is csak nagyon ritkán jegyzeteltem, akkor is csak ceruzával. Mindent egy külön lapra írok le, akkor is, ha az adott regénnyel kapcsolatosan születnek gondolataim. Bele nem vésnék semmit!

Hogyan jelölöd, hogy hol tartasz egy könyvben?
Könyvjelzővel. Nem szamárfülezek, nem-nem, az is szentségtörés. Különböző könyvjelzőim vannak, mindig próbálok az éppen olvasott könyvhöz színben vagy témában illő jelzőt találni.

Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni a könyvet bárhol?
Bárhol. Ha valami miatt kénytelen vagyok letenni a könyvet, akkor nincs más választás. De ha megválaszthatom, mikor tegyem le (mondjuk alvás előtt), akkor igyekszem inkább egy adott fejezet végéhez eljutni.


Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha nagyon idegesítő regényt olvas?
Ha idegesít, becsukom, és legfeljebb a saját fejemet verem bele az asztalba, de egy könyvet sosem bántanék, még akkor sem, ha nem igazán nyerte el a tetszésemet. :D

Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?
Igen. Tudnom kell, hogy mit akart mondani az író azzal a mondattal, és hogy miért pont azt a szót használta. Szóval azonnal rákeresek, hogy teljes legyen a kép.

Mit olvasol most?
Nemrég újrakezdtem a Harry Potter sorozatot angolul, jelenleg A Tűz serlegénél tartok. Mellette egy Sherlock Holmes novelláskötetbe is beleolvasok néha-néha, és pár napja felütöttem Hank Moody Californication-ös sikerkönyvét, a God Hates Us All-t, amivel egy kedves barátom lepett meg anno. Ja, és Jamie Oliver egyik szakácskönyve is folyamatban van, a Vidéki konyhás, de ezt csak akkor veszem elő, ha nagyon főzős kedvemben vagyok.

Milyen könyvet vettél legutóbb?
Három Neil Gaiman képregénnyel ajándékoztam meg magam, a Sandman 2-4. részeivel. Akcióban voltak az Alexandrában, szóval nem tudtam őket otthagyni!

Van kedvenc helyed vagy időpontod az olvasásra?
Időpont: bármikor. Kedvenc hely: a kanapé. :)

A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?
Mindkét fajtát, mert más miatt szerethetők. Az egyrészesek olyan in-your-face-esek, olyan „ez van, ennyi volt, és ne akard továbbképzelni, ez így volt kerek és egész, dolgozd fel”. A folytatásos, többrészes sorozatok pedig a kidolgozottságuk miatt, és a több szálon futó, nem egyszerű felépítés miatt lopják be magukat a szívembe.

Van olyan könyv, amit mindig előhozol, és szeretettel ajánlasz mindenkinek?
Gyűrűk ura, Harry Potter, újabban A soha határa.

Hogy rendszerezed a könyveidet?
Szánalmasan. Össze kellene szednem magam, és rendet tenni az otthoni (bajai) könyvtáramban. Ott egy külön helyen vannak a fantasy könyvek, a többi meg csak egymás hegyén-hátán. Pesten pont ezen a héten rendeztem át a könyvespolcomat, ott azért szép rend lett. Inkább műfaj szerint rendezek, nem ábécé szerint.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése