2014. szeptember 3., szerda

Tantan tippek: tanulásmódszertan gyorstalpaló

Elkezdődött a suli, és ennek kapcsán szerettem volna írni egy ilyen bejegyzést, mert amellett, hogy ezerrel biztatlak benneteket arra, hogy éljétek túl az első hetet, adhatnék egypár jó tanácsot is a tanulással kapcsolatban. Arról van szó, hogy rájöttem: nem mindegyikőtök ismeri a tanulásmódszertant, a tanulás tanulását, vagy, ahogy mi hívtuk a gimiben annak idején, a tantant. Abba nem kezdek bele, hogy mit gondolok azokról az iskolai intézményekről, amelyek nem tartják eléggé fontosnak azt, hogy megtanítsák a tanulóknak, hogyan is kellene hatékonyan az órákra készülni. Sajnos ez még a felsőoktatásban is problémát jelent, nemhogy az általános vagy a középiskolában.
Van köztetek, akinek van ilyen felkészítő, gyakorló órája, és van, aki sosem hallott róla. Fontosnak tartom, így szeretném összekaparni azokat a dolgokat, amiket anno én tanultam a tanulásról, és ezzel együtt ellátlak benneteket egy-két tippel is. Olyan dolgokról van szó, amelyekről nem is gondoltátok volna, hogyha tudatosan alkalmazzátok, hatékonyabban fogtok tanulni.

Hogyan?
Napirenddel, okos időbeosztással. Ha hazaértél, lazíts le egy fél órát, de utána rögtön kezdj neki a tanulásnak, ne hagyd este nyolc órára. Estére az agyad lefárad, ráadásul, ha késő éjszakába nyúlóan csinálod, teljesen feleslegesen tanulsz; tíz óra körül beindul a melatonin termelés, és elálmosodsz, a koncentrációképességed meg egyenlő lesz a nullával. Gondold át, milyen tárggyal kezded a tanulást: érdemes a nehezebbel kezdeni, de ezt nyilván te osztod be magad számára. Ami még nagyon fontos: a folyamatos tanulás lankasztja a figyelmedet, szóval 25-30 percenként tarts szünetet! Az a legjobb, ha ilyenkor teszel egy kört a házban vagy kint a levegőn, mert a járkálás serkenti a vérkeringésedet, az agyad több oxigénhez jut, ergo, frissebb leszel, jobban fog az agyad. Érdemes vizet kortyolnod közben, hogy tutira felfrissülj.

Hol?
Nem tanácsos a földön, a szőnyegen, az ágyon fekve tanulni. Nem szabad kinyúlnod közben a kanapén, és nem szabad belesüppedned egy kényelmes fotelbe. Tudom, ez drákói szigornak hangzik, de nem igaz, hogy még nem vetted észre, hogy elkényelmesedsz, elálmosodsz az ágyon vagy a kanapén fekve tanulás közben! A figyelmedet akkor tudod a legjobban a munkádra irányítani, ha asztalnál ülsz, egyenes háttal: ez a legegészségesebb testtartás, mind a gerincednek, mind a tüdődnek, mind az agyadnak.

Mit ne csinálj?
Tiszteld magadat annyira, hogyha már egyszer nekiálltál, igyekezz csak a tanulásra koncentrálni; hidd el, gyorsabban kész leszel. Ez azt jelenti, hogy ne legyen bekapcsolva a tévé közben. Azt is jelenti, hogy ne egyél. Ha éhes vagy, a félóránkénti szünetekben támadd meg a hűtőt, de tanulás közben ne egyél, mert a tévé háttérzajával együtt ez is megosztja a figyelmedet. Inni szabad, sőt, kifejezetten tanácsos, főleg, ha vízről van szó. (Zárójelben megjegyezném, hogy a tévé+evés kombináció sem a legokosabb dolog, bár a legtöbben már hozzászoktunk, pedig nem egészséges).

Saját tippjeim tapasztalatból
1. 15 éves korom óta listákon élek. Nem kell feltétlenül olyan túlzásba esned, mint ahogy én csinálom, de figyeld meg, hogy mennyivel rendezettebb lesz minden a fejedben, ha a tanulnivalót egy papíron rendszerezed, esetleg nehézségi sorrendet állítasz fel. Ezt a módszert a mindennapi dolgaidnál is bevezetheted. A dolog titka rém egyszerű: ha kész vagy egy feladattal, kipipálhatod, így a sikerélmény még némi önbizalmat is gerjeszt benned, és könnyebben veszed a következő akadályt, vagy házi feladatot. Pipálni jó dolog! :D

2. Ha hangosan felolvasod a tanulandó szöveget, sokkal jobban megragad benned a lényeg. Nem utolsó sorban itt már megint beszélhetünk az önbizalom növelésről: egyszer próbáld ki, hogy felolvasol egy könyvből 5-6 oldalt! Meglepő, mennyivel határozottabbnak érzed magad utána: egész egyszerűen hallattad a hangodat, még akkor is, ha senki sem hallotta.

3. Ha a dolgozat előtti napon készítesz egy lényeget kiemelő jegyzetet (oké, puskát), az sokat tud segíteni. Az anyag legfontosabb részét kiírod magadnak, így természetesen ezzel átismétled a lényeget, jobban fogsz emlékezni rá. De puskaként ne használd, csak tanulójegyzetként! :D

4. Ha lassan tanulsz, lassan olvasol, vagy nehezen látod át az összefüggéseket, segíts magadon! A koncentráció, a memória és a logika fejlesztésére a legegyszerűbb módszerek: olvass, és fejts rejtvényt. Én ezen kívül kiskorom óta a puzzle szerelmese vagyok, még 22 évesen is csinálom néha a kirakóst, csak most már 1000-1500-as verzióban. :D

Idegen nyelveket okosan
1. Az első és talán leglogikusabb tanácsom az, hogy kezdd a tanulást az idegen nyelvvel, és ha kész vagy a többi tárggyal, a végén vedd elő még 10 percre a nyelvet, hogy lemérd, mennyi új szóra vagy nyelvi szerkezetre emlékszel. A nyelveknél csakis a rendszeresség, és a folyamatos gyakorlás a kulcs: semmiféle 2 hetes intenzív tanfolyam nem tudja készen lenyomni a torkodon a külföldi nyelveket. Egy hónap múlva semmire sem emlékeznél belőle. Erre időt és energiát kell fordítanod.

2. A kedvenc angoltanáromtól tanultam, hogy egy számodra új idegen szóval legalább 20 különböző környezetben kell találkoznod, hogy az megragadjon a fejedben, és véglegesen a szókincsed részévé váljon. Na, most, ha eltekintünk a szövegkörnyezettől, és maradunk a környezetnél, akkor van egy jó módszer az új szavak tanulására. Fogj egy papírkát. Az egyik oldalára írd fel az idegen szót, a másikra a magyar megfelelőjét. Csinálhatsz belőle jó sokat, és helyezd el a papírkát otthon, a lakás különböző pontjain. Bemész a fürdőszobába, és a fogkefe tartó alatt ott kandikál egy magyar szó: teszteld magad, rávágod-e az angol vagy német megfelelőjét? Ott a hátulján a megoldás. Ha a szüleid elnézik neked, hogy a lakás minden pontja tele van cetlikkel, mert látják, hogy mennyire elszánt vagy az idegen szavak tanulásában, akkor nem lesz gond. :D (Ezt kémiai vagy matek képletekkel, irodalmi szakszavakkal is megcsinálhatod).


3. Otthoni gyakorlásra melegen ajánlom a Duolingo internetes nyelvtanuló programot. Nemrég a magyar verzió is elkészült, így abszolút megkönnyíti a dolgodat. Egyszerű, játékos, ingyenes, pontgyűjtős módszer a nyelvtanulásra. Ennél jobbat nem is kívánhatnál. Regisztrálj gyorsan!

4. Olvass, olvass, olvass! Vagy inkább: merj olvasni! Ismét csak tapasztalatból beszélek: akkor ugrott egy szép nagyot az angol nyelvtudásom, amikor elkezdtem egyszerű sztorikat olvasni angol nyelven. Rengeteg idegen szóval találkoztam, de a legtöbb jelentését ki tudtam következtetni a szövegkörnyezetből. Sőt, nem egy nyelvtani szerkezet akkor ugrott helyre a fejemben, amikor láttam sokszor használva folyó szövegben. Amit biztosan tudok ajánlani az angolt tanulóknak, az az Oxford Bookworms sorozat, ami különböző szinteket állít be, így a könnyített olvasmányok közül is ki tudod választani, melyikkel kezdd! Ha pedig elszántad magad arra, hogy eredetiben olvass egy angol művet, mindenféleképpen ajánlom a Harry Pottert. A többi idegen nyelvvel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, de ide megjegyzésben nyugodtan adjatok egymásnak tippeket, várjuk!

Ez egy hosszú bejegyzés lett, de furdalt volna a lelkiismeret, ha nem írom meg. Remélem, sikerült egy-két új dolgot mondanom. Ha pedig mélyebben el szeretnél merülni a tanulásmódszertanban, ajánlom neked azt a könyvet, amiből anno én is tanultam: Oroszlány Péter: Könyv a tanulásról. Hajrá! :)

DC xx

7 megjegyzés:

 1. Köszönöm, hogy megírtad ezt a bejgyzést. Remélem segíteni fog.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én köszönöm, hogy elolvastad! Ha valamelyik tipp tényleg bevált, szívesen hallanék felőle, majd írd meg, ha változást hozott! :)

   Törlés
  2. E szerint tanulok es csak negyes es otost kapok. Szoval nalam bevalt es megegyszer koszonom, hogy megosztottad. ��

   Törlés
  3. Tényleg? A mindenit, ez nagyon jó hír, gratulálok, csak így tovább! :)

   Törlés
 2. Szia! Hasznos kis tippek ezek, most lettem gimis, majd beepitem ezt a tanulási rendszerembe. Te nem tudsz, vagy valaki nem tud valami francia konnyu nyelvezetu konyvet? Mert franciát tanulok es ez sokat segítene :D

  VálaszTörlés
 3. Köszi a tippeket! Erről a Doulingoról még nem hallottam, de most tuti kipróbálom! :D

  VálaszTörlés