2014. október 9., csütörtök

Hogyan szerettessem meg vele az olvasást? 8 tipp!

Az igazi könyvmolyoknak valóságos szívfájdalom azzal a jelenséggel találkozni, ha az egyik ismerősükről, rokonukról kiderül, köze sincs az olvasáshoz, a könyvek csodás világához. Vagy 1, nem szeretnek olvasni (erre a kimondatlan reakcióm mindig az, amit Voldemort mond Lucius Malfoynak az utolsó Harry Potter filmben: Hogy bírod elviselni magad?), vagy 2, jönnek a kifogásokkal, hogy „Nincs rá időm!” (Hahaha.), „Én forgatom a Cosmót, az is olvasás!” (Röhög a vakbelem.), „Nem nekem való, gyűlöltem az összes kötelezőt…” Na, álljunk csak meg egy percre! 

Az elhivatott könyvmoly, aki arról ismerhető fel, hogy ha megkérdezik tőle, mi az álommelója, azt feleli, bárcsak fizetnének azért, hogy olvasson, ilyenkor felkapja a fejét (kikukucskál az aktuális fejezet mögül), először elszörnyed a hallottakon, aztán máris beindulnak a fogaskerekei, mivel meggyőződése, hogy eme nemes küldetést, miszerint „Na, majd én ajánlok neked könyvet, és máshogy lesz!” kizárólag ő viheti véghez.

Nos. Naiv hóbortomban leültem a gép elé, és megpróbáltam összeszedni 8 tippet arra, hogyan szerettessük meg az olvasást a nem olvasókkal, milyen praktikákkal rukkoljunk elő, milyen könyveket ajánljunk, hogy küldetésünket sikeresen végrehajtsuk, és dolgunk végeztével elégedetten dőlhessünk hátra kedvenc fotelünkben, és visszatérhessünk ahhoz a bizonyos fejezethez. :) Lássuk!

1. Tetszett a film? Olvasd el a könyvet!

A tipp, ami adja magát, és valószínűleg már próbálkoztál vele. De lehet, hogy nem voltál eléggé fifikás! Kijöttök a moziból/megnéztek otthon egy filmet közösen, és te máris lecsapsz az überszuper olvasottságoddal, megosztasz egy érdekes tényt a regényből, összehasonlítasz egy filmbeli és egy könyves jelenetet, vagy csak úgy mellékesen megjegyzed, hogy Ron és Hermione igazából nem is a Titkok Kamrájában csókolóztak először… Aztán elsétálsz, a kiszemelted meg csak néz utánad sóvárogva, de te csak azért sem adod be a derekadat, nem árulod el, hogy is volt a könyvben… Máris szereztél egy álmatlan éjszakát az emberednek! (Ha nincs a közelében internet…) Ihletre van szükséged ahhoz, milyen könyveket ajánlj neki? A molyos filmadaptáció címke megkönnyíti az életedet. :)


2. Tetszett a sorozat? Olvasd el a könyvet!

Na, nem arról beszélek, hogy rögtön nyomd a kezébe a Trónok harcát a maga 889 oldalával, mert szegény párát kikergeted a világból is… De, ki tudja? :) Próbáld meg kiemelni, miben más a könyv és a sorozat, hátha felkelted az érdeklődését: erre jó a True Blood, a Vámpírnaplók. Ez a tipp azért jó, mert oda meg vissza is működik. Úgy értem, ajánlhatsz neki olyan könyvet, aminek ismeri a sorozatadaptációját, vagy olyan könyvet, ami feldolgozás, mert a sorozat alapján íródott. Ilyen például az Egyszer volt, hol nem volt könyvváltozata! Ó, és egy extra tipp, ami filmre és sorozatra is jó, és imádni fogja az eredeti sztorikat olvasni: a jó öreg Sherlock Holmes! Ha rám hallgatsz, A sátán kutyájával kezded. :)

3. Ha imádja a PC játékokat


Gamerrel van dolgod, akit nem tudsz elrángatni a gép elől? Vedd meg neki a játék könyvváltozatát! Ezekből Dunát lehet rekeszteni, ráadásul jól megírt könyvekről beszélünk. Assassin’s Creed, WarcraftMass Effect, stb… Próbáld elmesélni neki, mennyire jó, hogy a könyv kicsit más szemszögből, más mesélő móddal tudja átadni ugyanazt a világot, nem beszélve arról, hogy sokkal többet nyújthat a háttértörténet szempontjából, adott esetben a kitalált világ történelméről, mitológiájáról. Ez tutira érdekelni fogja!

4. Az erotika mindig győz…

Elmúlt 18 éves, és nincs annyi esze, hogy könyvet vegyen a kezébe? Annyira egyszerű! Hagyj kint a konyhapulton egy szaftos erotikus regényt, lehetőleg egy pikáns jelenetnél kinyitva. Csak úgy egészen véletlenül. Nem azt mondom, hogy ezek a könyvek az irodalom csúcsát jelképezik, de ha ez a fajta szórakoztató műfaj kell ahhoz, hogy megtanulja falni az oldalakat, megszokja a több órán át való olvasást, hát gyerünk! Mit veszítesz vele?


5. A humor a király!

Nem kell filozofikus, történelmi, vagy lélektani regényekben gondolkodni. Aki eddig nem olvasott, azt meg kell győznöd arról, hogy az olvasás elsősorban kikapcsol, szórakoztat. Ha egy nehéz nap után a kezébe vesz egy Rejtő könyvet, máris jót tett a saját lelkének. Olvass fel neki egy-két haláli mondatot vagy bekezdést, és ha elmosolyodik rajta, az már jó jel! Keltsd fel az érdeklődését! Ne győzködd folyton, inkább mutasd meg neki, olvass fel neki minden nap egy-két frappáns párbeszédet, és előbb-utóbb megjön a kedve hozzá. Lehet, hogy bejön neki Christopher Moore, Vavyan Fable, vagy Leiner Laura humora. Kísérletezz, tapogatózz!

6. Könyvajánló hobbi, érdeklődés alapján

Hollandia imádónak Csillagainkban a hibát. Informatikusnak vagy mérnöki beállítottságúnak Digitális erődöt. Francia vagy Párizs őrültnek Anna és a francia csókot, Csak egy napot, A parfümöt… A határ a csillagos ég, csak gondolkodj el rajta, miről jár a szája egyfolytában, melyik országba, városba akar mindenképpen elutazni, mivel tölti el a szabadidejét, milyen sportot űz, milyen hangszeren játszik (hohó, a sportos és a zenei könyvek, aranybánya!), miből szeretne még többet kapni? Megkaphatja egy letehetetlen regény formájában.

7. Életrajzok, sztárok, nagy emberek

Milyen zenét hallgat az emberünk? Led Zeppelint? Vagy inkább One Directiont? Tök mindegy, mert fogsz neki találni a kedvenc bandájáról vagy énekeséről szóló könyvet. Kizárt, hogy közömbösen áll hozzá egy olyan könyvhöz, ami a kedvencei életéről és munkásságáról szól. Meglepheted a kedvenc színészéről, humoristájáról szóló életrajzi könyvvel, de abban a szerencsés helyzetben is találhatod magad, hogy az adott híresség még tollat is ragadott, ergo, regényeket ír! A kiszemelted imádja a Doktor House-t és hatalmas Hugh Laurie rajongó? Itt a regénye. 

8. Olvasás: a problémamegoldás forrása

Talán az egyik legjobb módszer. Azonosítsd őt az általad olvasott könyv egyik szereplőjével: hasonlítanak, vagy hasonló problémájuk van? Avasd be, hogy a karakter milyen módon oldotta meg a problémát (azért ne lődd le a poént teljesen), vagy, hogy ugyanaz az életstílus, életfelfogás hogyan jelenik meg nála. Egy jó könyv gondolkodásmódot és világnézetet tud változtatni, csak meg kell győznöd az alanyunkat arról, hogy a saját jól felfogott érdekében el kellene olvasnia a könyvet. Ja, igen, és próbáld kihagyni a kell, muszáj szavakat, mert erről rögtön a kötelezők jutnak eszébe. Tudod te, hogy kell ezt, keltsd fel az érdeklődését ravasz módon!

Láthatod, hogy nem veszett ügyről beszélünk. Csak azután ess kétségbe, ha mind a 8 tippet átfutottad, megpróbáltad alkalmazni, és még így se jött össze a dolog. Ám szeretnék mindenkit arra ösztönözni, hogy sose adják fel, mert az olvasás egy olyan szokás, amit igenis érdemes nap mint nap terjeszteni és küzdeni azért, hogy egyre többen ragadjanak magukhoz könyvet! Ezért is szeretnélek megkérni benneteket arra, hogyha van egy jó sztoritok ezzel kapcsolatban, vagy van olyan tippetek, amit nem írtam le, osszátok meg itt hozzászólásban! Segítsünk egymásnak! Jó olvasást, jó küzdést! :)

DC xx

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése