2014. december 3., szerda

Minitippek szárba szökkent írópalántáknak #7

A Twitteren elkezdtem egy rovatot, amit #minitipp névre kereszteltem, és amit azoknak a lelkes, kezdő íróknak ajánlok, akik blogot vezetnek, fanfictionöket írogatnak, regényen dolgoznak, vagy csak úgy általában szeretnek írni. Nem vagyok profi az írás terén, én is voltam kezdő, sőt, még annak is tartom magam, de írtam és olvastam már annyit, hogy tudjak mit átadni az írópalántáknak.
Meggyőződésem, hogy a jövő nagy írói ott bujkálnak a hangzatos álnéven működő bloggerek között, és hogy nem idősebbek tizennégy, tizenöt éveseknél. Elsősorban nekik írogatom ezeket a minitippeket: a Twitteres 140 karaktert betartva ezek rövidke, apró tanácsok, meglátások, írástechnikai tippek. Itt is elindítom a rovatot, ám itt 5 minitippet írok egy bejegyzésbe, de egyenként kibontom őket, hogy érthetőbbek legyenek. Remélem, ha csak egy hangyányit is, de segítek a fiatal tollforgatóknak. :)


31. Ne írj le túl részletesen egy helyszínt, egy szereplőt; hagyj valamit az olvasónak is! Te vagy a forgatókönyvíró, de ő a rendező!
Persze te nem forgatókönyvet írsz, hanem regényt. Igenis szükségesek a tájleírások, egy szoba bemutatása, egy szereplő külső leírása: de ne vidd túlzásba! Ha például párbeszéd közben leírod a karakter minden egyes, apró mozzanatát (vagyis irányítod az olvasó képzelőerejét) ezzel feleslegesen töröd meg a dialógus természetes hullámát. Hagyj meg valamit az olvasónak is! Ha egy párbeszéd jó, akkor a szereplők gesztikulációit az olvasó hozzá fogja képzelni a jelenethez az elhangzottak alapján. Így válik rendezővé. Viszont az pedig éppen hatásos eszköz tud lenni, ha egy röpke időre belemész a részletekbe: pl. írj le nagyvonalakban egy szobát, majd emeld ki a sarokban korhadozó fikuszt, aminek az elsorvadt levelei beterítik a kis szőnyeg felét, ezzel piszkos, rendetlen hatást keltve a helyiségben. Próbálkozz ezzel, találd meg az egyensúlyt, és mindig gondolj az olvasóidra, akik képesek szőke hajjal elképzelni azt a szereplőt, akiről harmincszor leírtad már, hogy vörös hajú. Ha neki olyan, akkor olyan. Ő a rendező!

32. A Wordben a Ctrl+S a legjobb barátod. Gyors mentés, amit akár minden mondat után tegyél meg, nehogy elvesszen a munkád!
Ehhez nem kell magyarázat. Ha komolyan gondolod az írást, érdemes kicsit megtanulni a Wordöt, elsajátítani egy-két hasznos gyorsbillentyű parancsot, mert ezek megkönnyítik a munkádat, és időt spórolnak neked.


 33. Önbizalomhiányban szenvedsz? Egy általános tipp, ami minden téren jó: olvass fel hangosan magadnak!
Írás közben hajlamosak vagyunk elbizonytalanodni, főleg, ha elveszik a kedvünket egy negatív véleménnyel. Ez egy hullámvasút, és nem árt, ha felkészülsz, milyen bevált módszerekkel tudod visszarángatni az önbizalmadat a felszínre. Egy tipp, ami mindig beválik: olvass fel hangosan! Nincs szükséged közönségre; ez a gyakorlat csak magadért van, és hidd el, beválik. Olvass fel egy teljes fejezetet egy regényből, és ha teheted, járkálj közben! Érezni fogod, hogy fokozatosan egyre magabiztosabb leszel, mivel huzamosabb időn keresztül hallatod a hangodat.

34. Tanulnál profin írni? Léteznek kreatív írás tanfolyamok, kurzusok, ilyesfélék. Ha érdekel, nézz utána, de ezek nélkül is tudsz jól írni!
Ez szerintem elsősorban attól függ, milyen embertípus vagy: ha szeretsz szorgalmasan tanulni, ha magadba szívnád azt a tudást, ami a kreatív írás tanításában felgyülemlett az évek alatt, és nem bánod, hogy tudatosan irányítsanak az íróvá válásod folyamán, neked valók az efféle kurzusok. Igen hasznos lehet bárkinek, aki el szeretne mélyülni az írás rejtelmeiben. Általában egy meghatározott időre kell egy-egy novellát írnod, méghozzá bizonyos szempontok szerint; erre számíts. Ám ha azt vallod, hogy nincs szükséged tanítómesterre és irányításra ahhoz, hogy fejlődj, magadnak kell kitalálnod, hogyan juthatsz az írás következő szintjére. Ehhez rengeteget kell írnod és olvasnod, úgy általában.

35. Úgy érzed, nem fogalmazol elég jól? Ezt az íráson kívül csak egyetlen egy dologgal tudod fejleszteni: olvass, olvass, olvass!
Ez az előző tipp továbbgondolása: nagyon sokat kell írnod, hogy fejlődhess, de a fejlődésed érdekében nem szabad alábecsülnöd az olvasást. Rendkívül fontos. A szókincsed, a fogalmazási készséged, a stilisztikai érzéked csak akkor tud változni, bővülni, javulni, ha minél többféle könyvet olvasol, minél több szerzőtől. Ne riadj meg a klasszikusoktól, a drámáktól, vagy a kifejezetten hosszú, terjedelmes regényektől: az összetett cselekményvezetést ezek elolvasásával fogod elsajátítani. Kérj segítséget az irodalom tanárodtól, ajánljon neked olyan regényt, ami élvezetes, és tanulni is tudsz belőle, mint kezdő író! Emellett olvass modern és kortárs regényeket is, hogy tisztában légy a mai írási stílussal, és azokkal a témákkal, amelyek manapság foglalkoztatják az írókat.

Itt a következő 5 tipp!

DC xx

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése