2015. február 27., péntek

Minitippek szárba szökkent írópalántáknak #8

A Twitteren elkezdtem egy rovatot, amit #minitipp névre kereszteltem, és amit azoknak a lelkes, kezdő íróknak ajánlok, akik blogot vezetnek, fanfictionöket írogatnak, regényen dolgoznak, vagy csak úgy általában szeretnek írni. Nem vagyok profi az írás terén, én is voltam kezdő, sőt, még annak is tartom magam, de írtam és olvastam már annyit, hogy tudjak mit átadni az írópalántáknak.
Meggyőződésem, hogy a jövő nagy írói ott bujkálnak a hangzatos álnéven működő bloggerek között, és hogy nem idősebbek tizennégy, tizenöt éveseknél. Elsősorban nekik írogatom ezeket a minitippeket: a Twitteres 140 karaktert betartva ezek rövidke, apró tanácsok, meglátások, írástechnikai tippek. Itt is elindítom a rovatot, ám itt 5 minitippet írok egy bejegyzésbe, de egyenként kibontom őket, hogy érthetőbbek legyenek. Remélem, ha csak egy hangyányit is, de segítek a fiatal tollforgatóknak. :)


36. Ne kispályázz, ha kiadónak küldesz kéziratot! Mellékelj önéletrajzot, és szinopszist is, ami egy oldalban bemutatja a sztoridat.
Ha kiadásra szántad a sztoridat, nem árt, ha határozott fellépéssel keresel meg egy kiadót. Ezalatt azt értem, hogy akár e-mailben, akár postán küldöd el az írásodat, a (teljes!) kézirathoz mellékelj egy önéletrajzot, és egy 1-2 oldalas szinopszist is. Borítótervekkel és próbafülszövegekkel felesleges vesződnöd; ha kiadásra kerül a műved, ez nagy valószínűséggel úgysem a te reszortod lesz. Neked ebben a fázisban az a feladatod, hogy meggyőzd a szerkesztőt arról, érdemes egyáltalán végigolvasnia az írásodat! Ezt pedig csak úgy lehet, ha a szinopszisban végigvezeted a sztorid cselekményét. Igen, spoilerekkel együtt. Látnia kell, hogy érdekes a bonyodalom, hogy eredeti ötleteid vannak, és jó a befejezés. Így nagyobb esély van rá, hogy beleolvas a kéziratodba. Ráadásul, ha egy rövid önéletrajzszerűségben bemutatkozol, és leírod, miért érdekel az írás, miket írtál eddig, mit szeretnél elérni ezen a téren, még a személyiséged is felkeltheti az érdeklődését. Őszintén: mit veszítesz egy jó bemutatkozással és egy szinopszissal? Semmit. A sztoridat nem fogják ellopni. Erről bővebben ITT olvashatsz.

37. Aranyszabály: ne legyen felesleges mondatod! Minden egyes szó tegyen hozzá a sztoridhoz, ne rizsázz, ez nem egy verselemzés!
Valamikor évekkel ezelőtt találkoztam először ezzel az aranyszabállyal; amikor konkrétan kijelentették, hogy nem maradhat sallang az írásomban. Felnyitotta a szememet, azóta teljesen máshogy írok! Talán ez volt az egyik leghasznosabb írástechnikai tanács, amit valaha kaptam. Egy novella, egy regény, vagy bármilyen írás attól lesz élvezhető, ha csak úgy pörögnek egymás után a mondatok, nincs unalom. Na, de ezt ne tévesszük össze az akciójelenetekkel, mert nem erről beszélek. Az olvasó rendező mivoltáról már írtam az egyik tippben; arról, hogy a fantáziája segítségével képes kitölteni a lyukakat, a sorokat, amelyeket te nyitva hagysz. Nem kell egy szereplő minden egyes cselekedetét leírnod. Tényleg fontos tudnunk, hogy kiment reggelizni a konyhába? Hozzátesz ez a cselekményhez? Több lesz tőle a sztori, kell a dramaturgia miatt? Nem? Hát akkor kukába azzal a mondattal, vagy az egész bekezdéssel! Én azt akarom tudni, mikor indul már el a suliba, és mi lesz a következő bonyodalom. Tér- és időkezelés. Van, hogy nem kell leírni azt a reggelit. Van, hogy létfontosságú, hogy részletezzük, mert olyan érzelmi állapotot akarunk átadni vele (mondjuk feszültséget akarunk fokozni), amit az olvasónak elengedhetetlen átélnie. De egy teljesen felesleges reggelit nem akar megenni! :)38. Úgy érzed, valami nem stimmel egy mondattal, de nem jössz rá, mi az? Olvasd fel hangosan! Segíthet megoldást találni.
Leírtál egy mondatot, ami valahogy nem lett az igazi. Kicsit sántít, de meg nem tudnád mondani, miért. A megoldás? Olvasd össze az előző két mondattal, méghozzá hangosan! Mindjárt máshogy fogod látni a dolgokat.

39. Van különbség gondolatjel és kötőjel között, ne keverd a kettőt!
Többfajta kötőjel létezik, és érdemes őket tudatosan használni. Az írás folyamán talán a leggyakrabban a gondolatjelet használod, ami a párbeszédek jelölésére van, és arra, hogy egy-egy gondolatmenetben egy röpke pillanatra megálljunk, és értelmezést, kiemelést fűzzünk hozzá a mondandónkhoz – maga a gondolatjel neve is erre utal. Még egy funkciója a közbevetés, ez akkor fordul elő, amikor egy mondatba beékelt szót, szókapcsolatot, vagy tagmondatot zárójelbe tennél, de teheted gondolatjelek közé is.
A gondolatjel nem összekeverendő a kötőjellel! Kötőjelet nem használhatunk párbeszéd jelzésére, kizárólag a kötőjeles szókapcsolatokhoz, egyes összetett szavakhoz, ikerszavakhoz, pl.: olykor-olykor, sebbel-lobbal, stb. A kötőjel ezen kívül ugyebár használható elválasztójelként is, ilyenkor értelemszerűen szótagok elválasztására kell, és leginkább a sorok végén fordul elő. Talán kevesen ismerik a harmadik kötőjelfajtát, a nagykötőjelet, amit csak igen ritkán, egyes szavak viszonyának megmutatására használunk, általában időintervallum vagy nemzetiségek elkülönítése esetében. Különlegessége, hogy ugyanúgy néz ki, mint a gondolatjel, de abban tudjuk megkülönböztetni tőle, hogy míg a gondolatjel elé és után szóközt kell tenni, a nagykötőjel hozzátapad a betűkhöz. Pl. Német–Magyar szótár, 10:00–11:00, 10–12. oldalon.
Ugye, nem is olyan egyszerű ez? Mindenesetre érdemes tudni. :)

40. Ha negatív karaktered van, tedd szerethetővé a szokásai által. Legyen aranyhala, rajongjon a gyerkőcökért, gyűjtsön valamit, stb. 
Nem azt mondom, hogy állítsd be cukinak a főgonoszt, de ha kifejezetten az a célod, hogy a negatív karakter egy kicsit hozzánőjön az olvasó szívéhez, ezt apró szokásokkal és jellemvonásokkal érheted el, amelyekkel az olvasó azonosulni tud, vagy szórakoztatónak találja. Gondolj csak Jokerre, akit egyszerre gyűlölünk és imádunk a Batman-filmekben, vagy akár Dexterre, aki sorozatgyilkos, de van benne valami, amitől közel érezzük magunkhoz a gondolatait, vagy éppen Lokira, aki a Marveles filmek óta igencsak nagy népszerűségnek örvend. Gondold végig, hogyan tehetsz szimpatikussá vagy szórakoztatóvá egy negatív karaktert! Neki is van előélete, múltja, és meg lehet ismerni azt a folyamatot, amely során negatívvá, gonosszá vált – így máris sokrétűbb karaktered lesz.


DC xx

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése