2017. december 19., kedd

Bullet Journal: tervezz, haladj, fejlődj!


A bullet journal olyan dolog, amitől jó ideig irtóztam, méghozzá azért, mert már mindenki csinálja, tutira túl sok munkával jár, túl van hype-olva, időpazarlásnak tűnik, és egyébként is olyasmi, ami csak mutogatásra jó, hogy nézd, nekem milyen szép! Előítéletesek vagyunk, belénk van kódolva biológiailag, oké? (Kösz, Kriszti.) Addig jó, amíg képesek vagyunk felismerni, hogy előítéleteink vannak és ezután hajlandók vagyunk belekukkantani, miről is szól valójában az, amit tulajdonképpen nem is értettünk. Ezért tartozom most már én is a bullet journal mániások táborához, és azért írok erről, mert lehet, hogy nektek is megkönnyítené a mindennapos dolgaitok rendszerezését.

Most mondhatnám azt, hogy azoknak való a bullet journal (vagy gyors napló), akik imádnak listákban, számokban gondolkodni és überprecízek meg művészi zsenik, de szerintem ez rossz ajánlólevél lenne. Azt mondom, bárki csinálhatja, de főleg azoknak ajánlanám, akik kicsit szerencsétlenül érzik magukat és szükségük lenne egy kis löketre vagy motivációra az új évben. Ha összezuhantál, ha céltalannak érzed a napjaidat, ha rendszertelen összevisszaság az életed, ha hajlamos vagy a tunyulásra és az önsajnáltatásra, ha nem látod, merre tartasz - szerintem akkor pont neked találták ki ezt a cuccot.

Na de mégis mi ez? Ide kattintva megnézhetitek az alapvideót, ami angolul van, de a magyar videósok között is akad, aki gyors naplót vezet. Rólam tudni kell, hogy 16 éves korom óta listákon élek, de ezek a listák mindig össze-vissza voltak jelen az életemben, hol hűtős post-itként, hol sticky notes formájában a gépemen, hol kézzel írt mindenféle pipálgatós fecniken. Eléltem én ezeken, csak az ember változik, fejlődik, tornyosulnak körülötte a to-do halmok, és lassan belefullad a listákba. És akkor jön egy naplóféleség, ami megmenti az életedet: egy helyen rendszerezi az összes listádat, a gyűjteni valóidat, a céljaidat, a terveidet, a fejlődésedet és a haladásodat az élet minden területén. És mi kell hozzá? Elég egy üres füzet meg egy toll. Jó, mi? Aztán lehet rajzolgatni-festegetni benne, kibontakozni mini Picassoként, ahogy szeretnéd. Egy a lényeg, hogy legyen számodra átlátható. Én nagyon minimálban tolom (a rajztudásom egyenlő a nullával), legfeljebb a címeket emelem ki színekkel, vagy a hónapoknak adok egy-egy színt.


Több része van a naplócskának, olyan részek, amiket kedvedre válogathatsz be - nem kötelező egyik sem. De ami igen hasznos és alapvető része, azok a következők: az index, a számozott oldalak, az évi tervező, a havi tervező, és a napi feljegyzések rész. Az egész zsenialitása abban rejlik, hogy az elejére készítesz magadnak egy tartalomjegyzéket (index), ahová a használat közben feltöltött oldalak neve kerül be oldalszámokkal együtt. Így látod át az egészet könnyen, mert ha kedved szottyan motivációs idézeteket irkálni a 33. oldalra, akkor az bekerül az indexedbe és tudod, hol keresd. Az index után a 12 hónapos évi tervező kerül, ahová előre be tudod irkálni a fontosabb eseményeket vagy dátumokat. Ezeket fogod részletesebben kibontani a havi tervezőben, ahogy a hónapok következnek. Indul a január, és szépen felírod a teendőket és a célokat erre a hónapra. Utána jöhet a napi feljegyzések rész januárra - ez teljesen olyan, mintha egy határidőnaplót vezetnél, csakhogy az a szuper benne, hogy a feljegyzéseket, teendőket áthelyezheted, elnapolhatod, átdolgozhatod. Ha az előre megtervezett napi/heti dolgaiddal nem lettél kész, egy visszafelé mutató nyilacskával átviheted az éves tervezőbe legelőre, aztán amikor elérkezett a február (vagy egy későbbi hónap), az új havi tervezőbe beleírod a feladatot.

Ez még csak a fele, hiszen amiért igazán szeretem a gyors naplót, az a személyre szabhatóság és a gyűjtemények. Egy határidőnapló előre meg van tervezve számodra, nincs benne túl sok üres lap, ahová tetszésed szerint bármit felirkálhatsz. De itt senki nem szabja meg neked, melyik oldalon milyen dolgaidról vezetsz listát: ha te azt akarod figyelni és rendszeresen vezetni, hogy naponta hány oldalt olvastál vagy mennyi időt szántál nyelvtanulásra, esetleg havonta mennyi pénzt tudtál megspórolni, egészségedre, hajrá! Így kerülhet bele egyetlen füzetbe az egész életed. De komolyan - minden egy helyen lehet, mindent ide írsz fel és mindent elérsz innen. Az én kedvenc gyűjteményes oldalaim a következők:

Beszerzendő

Egyértelmű, ezek azok a dolgok, melyekről tudom, hogy előbb-utóbb sort kell kerítenem rájuk. Ennek a testvérkéje a Kívánságlista: a te döntésed, hogy mennyire mosod egybe az ide felírt dolgokat a beszerzendő listaelemekkel. Ez a "szükségem van rá" és a "baromi jó lenne" gyűjtőlista.

To be read

Elolvasandó könyvek. Hajlamos vagyok megfeledkezni róla, hogy túl sok az elolvasandó könyv és bizony túl kevés az idő rájuk, szóval loptam egy ötletet az egyik bullet journalos videóstól, és rajzoltam magamnak egy szép kis könyvespolcot, ahol majd beszínezem a könyveket, amikor végeztem velük. Ez motivációt is ad, hogy meglegyen az a mennyiség, amit elterveztem az évre. Ha ennél többre is jut időm, az überkirályság.Havi emlékek

Minden havi tervező oldal után bekerül egy ilyen oldal, pl. "Januári emlékek." Ezt először feleslegesnek tartottam, de a gyors naplóban az a jó, hogy használat közben jössz rá, mi az, ami működik nálad és mi az, ami nem. Belegondoltam, hogy marha jó lesz húsz év múlva visszanézegetni, milyen emlékek voltak a legérdekesebbek/legjobbak az adott hónapban, így ez egyfajta emléknaplóként funkciónál. Volt, hogy már mozijegyet ragasztottam ide be. Tök jó. :)

Kajcsik

Vicces, de nekem szükségem van arra, hogy átlássam, mi az, amit megfőzhetek az otthon lévő alapanyagokból. Így nem esek kétségbe, ha nincs olyan sok minden a hűtőben. A másik, az új, 2018-as naplómban külön oldalt terveztem a vegetáriánus ételeknek, mert szeretnék ezekből egyre többet beépíteni az étrendembe, úgyhogy ez is elképesztően hasznos.

Motivációs idézetek

Magától értetődő. Jöhet ide dalszöveg, idézet, akármi. De ezeket el lehet szórni az üresebben, szellősebben hagyott oldalakon is, és ahogy lapozgatod a naplót, apró meglepetésekként érnek majd ezek az inspiráló gondolatok.És persze van egy csomó listám az írós dolgaimmal kapcsolatban, de az titok. :) A lényeg, hogy ezt is nagyon szépen bele tudom építeni a naplómba, egyszerűen nincs olyan, ami ne férne el benne valahogy, ha okosan megoldod. Figyelheted a szokásaidat, rövid és hosszú távra tervezhetsz, célokat tűzhetsz ki magadnak, követheted a fejlődésedet bármilyen téren, és a legjobb benne, hogy ezt mind-mind visszakeresheted és visszanézheted évek múltán. Ha csak egyetlen újévi fogadalmat tennél, akkor legyen az, hogy kipróbálod a gyors naplózást. Ha nem megy, hát nem megy. De ha úgy jársz, mint én, akkor érezni fogod a változást, produktívabb leszel és sokkal átláthatóbbá válik az életed saját magad számára. Nekem sokat segített, szóval szívből ajánlom. 

Kellemes ünnepeket kívánok! És egyben hajrá 2018!

Béke, szeretet, napfényeső, rocknroll,

Dóra xx

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése